Kapcsolat

Városi Könyvtár és Városi Művelődési Központ

Cím: 8790 Zalaszentgrót,
Batthyány u. 9.
Telefon:
+3683360120
E-mail:
zgrotkonyvtar@gmail.com
Facebook Nyitvatartás


Száll az Ének Kórusokkal Pályázat

Száll az Ének Kórusokkal Pályázati programterve:

Kamarakórusunk és Népdalkörünk énekel népdalokat és klasszikus kórusműveket egyaránt, így az ő fejlesztésüket, hosszútávú működésüket fontosnak tartjuk. Eddig a csoportvezetőink szeretetből vezették a művészeti közösségeket. Nem képez elég motivációt számukra. Szeretnénk megerősíteni bennük művészeti tevékenységük fontosságát, ösztönözni csoportvezetők munkáját. Motiválva őket a stabil fennmaradásra, több települési találkozó és fellépő ruha biztosítása által.

Nem fesztiválokat szeretnénk szervezni, elsődleges célunk bemutatni ennek a zenei műfajnak a rejtett és majdhogynem elfelejtett szépségeit. Remélve, hogy egy-egy találkozás során barátságok köttetnek a felnőttek és fiatalok körében, amely által nagyobb célközönséget is be tudnánk vonni a népdal és daléneklés bűvkörébe.

1.         A Mézespatkó Népdalkör.

 Kórusvezető: Csiszár Tiborné,

Rövid pályafutásuk alatt első időkben saját kedvtelésükre énekeltek, később már a helyi, és környékbeli települések meghívására is szívesen mentek szerepelni,főleg zalai népdalokat énekeltek. Nagy örömükre szolgált, hogy a környékbeli népdalkörök szeretettel fogadták az újonnan alakult kis kórust, biztatást, segítséget kaptak tőlük. zalai dalok mellett már más tájegységek dalaival ismerkednek.

 2018 év júniusában részt vettek a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége /KÓTA/ által szervezett minősítőn, ahol kiváló minősítésben részesültek.

 Ez aztán arra inspirálja őket, hogy még többet tanuljanak a magyar népdalokról, előbbre tekintsenek, és  más műfajokkal is ismerkedjenek

2.         A Városi Kamarakórus Karnagya Lovász Gábor aki fontos küldetésének tartja a Kodály módszer terjesztését nemcsak tanítványai körében de a felnőttek bevonásával is.

A 30 éve alakult kórus több fesztivált is megnyert, rendszeresen hívják a csoportot vendégszereplésre. Legutóbb a Nemzeti Színház Adventi programjában szerepeltek fogadókórusként a látogatók nagy örömére. Kiállítás megnyitók rendszeres szereplője, a város szinte minden rendezvényén szerepel.

A kórus több díjat is nyert, de találkozókat is szervezett ahol nagyobb közönség előtt is sikert aratott változatos műfajú (népdalok , kórusművek) dalaival.

3.         A Kodály módszer bemutatását  a helyi születésű, országos hírűvé vált Laposa Julcsi népzenei mediátor (Junior príma díjas, Aranypáva nagydíjas, 50 tehetséges fiatal tagja, TEDEX 

előadója)  10 alkalommal hivatott bemutatni, amely a népdalokban gyökerezik így tudnánk a legautentikusabban bemutatni. A térségi kórusok és népdalkörök: a zalaszentlászlói Mákvirág Népdalkör, az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör, a zalaapátiCapella Kamarakórus, és a türjeiHétszínvirág Énekegyüttes és a pókaszepetki Vadkörtefa Kamarakórus.

Terveink szerint ilyen találkozók és bemutatók Zalaszentgróton, városrészeiben és a környékbeli településeken: Zalaszentlászlón, Zalaapátiban, Alsópáhokon, Türjén, Pókaszepetken lehetnének. Hozzávetőlegesen 10 alkalomról lenne szó. Például: Szeptemberi Szüreti Mulatság, November közepe táján egy kórustalálkozó, januári Magyar Kultúra Napja keretében. Városrészek: Zalakoppányban, Kisszentgróton.

Alkalmanként nagyobb közönségréteg is megismerhetné  Zalaszentgrót és a térség csoportjait.

A zalaszentgróti Mézespatkó Népdalkör és Városi Kamarakórus folyamatos felkészülésének anyagi támogatása

1.         felkészülés szeptemberben: Lovász Gábor a

Szüreti fesztiválra: 10 alkalom / 2 csoport

2.         felkészülés októberben a

Novemberi Kórustalálkozóra: 15 alkalom / 2 csoport

3.         felkészülés decemberben és januárban a

Magyar Kultúra Napjára: 15 alkalom / 2 csoport

4.         3 hónapos felkészülés a Kisszentgróti Kórustalálkozóra

20 alkalom / 2 csoport

5.         Zalakoppány  Falunap augusztus vége

15 alkalom / 2 csoport

Vidéki látogatások:

1.         Alsópáhoki Bodzavirág Kórustalálkozó

2.         Zalaapáti Capella Találkozó

3.         Zalaszentlászló Faluház Kórustalálkozó

4.         Türje Hétszínvirág Találkozó

5.         Pókaszepetk Vadkörte Kórustalálkozó

Ezeken a találkozásokon hozzávetőlegesen 1500 nézőt érünk el, továbbá a fellépőruhák megvásárlásával tovább  erősítjük a csoporttagok összetartozását.

https://www.facebook.com/100001400937353/videos/pcb.5154549464601700/640572717287958

https://www.facebook.com/media/set?vanity=csillatarsoly&set=a.5375948935781436

 

Száll az Ének Kórusokkal Pályázati beszámolója:

2021-ben Száll az ének kórusokkal elnevezésű kórusfesztivált terveztünk, amelynek keretében népdalkörök is sikerült beszerveznünk:  a türjei Hétszínvirág Együttest, a zalaapátiCapella Kamarakórust, a hévízi Tisztaforrás Dalkört, alsópáhoki Bodzavirág Népdalkört, és a Margaréta Dalkört Pakodról, a vasboldogasszonyi Községi Népdalkört, a zalaszentgróti Mézespatkó Népdalkört,  és a zalaszentgróti Városi Kamarakórust.A két zalaszentgróti csoport vezetői Füle Jánosné, és Johanné Székely Júlia a projekt támogatásával 15-15 alkalommal készítette fel a kórusokat a fesztiválra.   2022. január elején kitűztünk egy újabb időpontot, március 19.-t.  A hévízi Tisztaforrás Népdalkör és az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör részére szállítási lehetőséget is biztosítottunk.  Sajnos az utolsó pillanatban a zalaapáti Capella Kamarakórus megbetegedések miatt nem tudott eljönni, viszont a mentorunk és az apáti harmonikás csapat eljött.

A Városi Önkormányzat részéről a polgármester és az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelent,  kórustagokat és 250 néző jelenlétében. Elsőként a házigazdák részéről KÓTA kiváló minősítésű Mézespatkó Népdalkör lépett fel Füle Jánosné vezetésével, zalai és szatmári népdalcsokrot adtak elő. Őket követte a vasboldogasszonyi Községi Népdalkör, akik KÓTA Aranypáva nagydíjjal is rendelkeztek már. Vas megyei és muravidéki népdalokat adtak elő, Békefi Antal és Horváth Károly gyűjtéséből. Harmadikként a Margaréta Dalkör mutatkozott be Nyárád menti és Szatmári népdalokkal. Ők is KÓTA Arany minősítést értek el Felföldiné Gerencsér Krisztina vezetésével. Őket követte a türjei Hétszínvirág Énekegyüttes, akik szőlőőrző dalokat, és somogyi dalokat adtak elő Johanné Székely Júlia vezetésével. Majd a hévízi Aranypáva díjas Tisztaforrás Dalkör mutatkozott be Holczerné Szabó Ágnes vezetésével.  Hetedikként a zalaszentgróti Városi Kamarakórus Bárdos Lajos Szellőzug, Bartók Béla népdalok, Steiner Béla –Kardos Antal Vásárhelyi virágének című műveket mutatták be Johanné Székely Júlia vezetésével. Befejezésül az alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör zalai népdalokat adott elő Horváth Károly és Vajda József gyűjtéséből, és egy magyarbődi népdalcsokrot énekeltek el Füle Jánosné vezetésével.

A másodikként megrendezésre került Kórustalálkozót április 23-án a türjei Hétszínvirág Énekegyüttes segítségével valósítottuk meg a Búzaszentelő Ünneppel összekapcsolva, Johanné Székely Júlia kórusvezető ösztönzésével. A templomi Búzaszentelőt követően a polgármester köszöntőjével indult a Találkozó a gyönyörűen felújított türjei Kultúrházban mintegy kétszáz résztvevő jelenlétében.  A pókaszepetki Vadkörtefa Énekkar vezetőjének, Felföldiné Gerencsér Krisztina kórusvezető ösztönzésével, aki a pakodi Margaréta Dalkört is irányította, és a kórustagok Türjére szállítását is a projektből biztosítottuk. Fellépett még a sümegcsehi Pávakör, a zalaszentlászlói Mákvirág Népdalkör Bakosné Szalai Zsuzsanna vezetésével, a zalaszentgróti Városi Kamarakórus is.  A színpadi produkciók  közös énekléssel zárultak, majd vacsorával és nótázással ért véget az est.

Május 15-én a  Capella Kamarakórus ösztönzésével zalaapáti Szent Adorján és Őrzőangyalok Plébániatemplomban 150 résztvevővel a szentmise után a Művelődési Ház vezetője köszöntötte a fellépőket és a tisztelt gyülekezetet, majd bemutatkozott a keszthelyi Kis Szent Teréz Kórus, az alsópáhoki Allegrezza Kamarakórus, és az Apáti Capella Kamarakórus. Befejezésül az alpolgármester és a projekt vezetője átadta az ajándékokat. Majd a fogadáson és azt követően a csoportok fogadása következett, ahol köszöntőt mondott a plébános.

Június 4-én az Összetartozás napja alkalmából Kézműves Délután Kórusokkal elnevezésű rendezvényen a zalaszentgróti Szent István téren lépett fel az alsópáhoki Allegrezza, a szentgróti Mézespatkó Népdalkör, és a szintén alsópáhoki Bodzavirág népdalkör. Minden csoport felkészülési időszakára a csoportvezető ösztönzőként megbízási díjat kapott, valamint a két alsópáhoki csoportot különbusszal szállítottuk a helyszínre. Befejezésül elhangzott az Összetartozás Himnusza is. Minden alkalommal táblával jeleztük az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását.

Csatolt fájl(ok)


Vissza az előző oldalra!
Városi Könyvtár és Városi Művelődési Központ - Magyar