Kapcsolat

Városi Könyvtár és Városi Művelődési Központ

Cím: 8790 Zalaszentgrót,
Batthyány u. 9.
Telefon:
+3683360120
E-mail:
zgrotkonyvtar@gmail.com
Facebook Nyitvatartás


Borkultúra és Borkóstolás: Néprajzi Előadás

2023.05.10. 17:00

Kedves Közönségünk! Kedves Zalai Borászok és Helytörténeti Kör!

Május 10-én egy nagyszerű néprajzi előadást hallhatunk Gyanó Szilvia néprazjos-főmuzeológus, a nagykanizsai Thúry György Múzeum főmuzeológusa, a Balatoni Múzeum egykori néprajzosától, aki

a történelmi Zala megye és a Dunántúl borászatának titkait és a Szőlőhegyek rejtett világát tárja elénk.

A rendezvényre tisztelettel és szeretettel szeretnénk meghívni Zalaszentgrót és környékének borászait és gazdáit, valamint a történelem és hagyományok iránt érdeklődő közönséget.

A vetítéses előadást szeretnénk Borkóstolóval egybekötni, melyhez szívesen várjuk a zalai Borászok együttműködését.

Leírás és Összefoglaló: 

"A bor, az mindig több mint bor. Több a szőlő levéből erjesztett italnál. A szőlőhegy pedig mindig több mint szőlőhegy. Több a munka és a gazdálkodás helyszínénél, hiszen a szabadidő és az ünnepnapok eltöltésének is a kitüntetett színtere. A 21. században a szőlészet-borászat a mezőgazdaság (és a turizmus) egyik jól jövedelmező ágazata. A hatalmas borászati üzemekhez és a kisebb-nagyobb családi gazdaságokhoz képest, ahol a szőlőhegy már csak egyszerű „dűlőnek” számít, léteznek olyan rejtett kis világok is, ahol a régi szőlőhegyek jellegzetes, időtlennek tűnő kulturális örökségével találkozhatunk. Az előadás témája a borkultúra dunántúli múltja és jelene. Az antik gyökerektől eljutunk a mai kis szőlőhegyekig és a nagyobb családi gazdaságokig. A néprajzi-történeti áttekintés kitér arra is, hogy milyen szerepet játszott egykor a szőlőhegy a zalai emberek életében."

Gyanó Szilvia


Vissza az előző oldalra!
Városi Könyvtár és Városi Művelődési Központ - Magyar